Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Springweg 126,   een van de Myropscameren te Utrecht

Het was en blijft een huis in de rij. Maar van die hele lange rij vrijwoningen, die de Myropscameren vormen, zijn misschien alleen de nummers 124, 126 en 128, ooit begonnen als wat ze nu zijn: als woningen. De rest bestaat uit bijgebouwen van het Regulierenklooster, die in 1583 grondig omgebouwd zijn tot godskameren. De drie genoemde huizen zijn toen ook verbouwd, de oorspronkelijke woningen stammen uit het eind van de 15e eeuw. Hun achtergevel kwam in het verlengde te liggen van die van het poortgebouw dat wat verder naar links lag. De rechter twee vormden een dubbelhuis met de stookplaatsen ruggelings tegen elkaar in de tussenmuur. Zoals gebruikelijk lagen de ingangen dan bij de andere wand. De drie 15e-eeuwse huizen zijn in dit complex relatief jong te noemen, alleen hier stond vóór hun bouw nog niets, behalve dan de kloostermuur langs de Springweg. Die werd afgebroken voor de bouw van de huidige voorgevels. Vlak bij de achtergevel had de dubbelwoning een beerput.
Onderhoud is altijd nodig, maar dat daarom nog in 1950 de originele kappen en trappen gesloopt werden, betreuren we nu heel erg.
In 1968 kwam het complex in het bezit van het Utrechts Monumentenfonds, dat het liet onderzoeken en restaureren. Het wooncomfort werd sterk verhoogd door een uitbouw aan de achterzijde en de vergroting van de tuin.




Tekst: Jean Penders, 06-2006. Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders